Az arany tizenhárom árnyalata

Az arany tizenhárom árnyalata

Egy tokaji aszú bármilyen hétköznapot ünneppé varázsol – hát még tizenhárom! A mádi HOLDVÖLGY 2006 óta minden évjáratban készített 6 puttonyos minőségű aszú bort, mert azt vallják, hogy ebben a kategóriában lelhető fel a bort alkotó elemek legintenzívebb harmóniája. Sokan családi eseményekhez, az élet fordulópontjaihoz választják ezeket a remek borokat, nekünk viszont egy szerda délelőttünket színezte ki az előző 13 évjárat aszúinak megkóstolása. 

Neves sommelier-k, boros szakemberek és séfek gyűltek össze, HOLDVÖLGY csapata pedig már a helyszín választással lenyűgözött mindenkit. A Caviar & Bull étteremben gyülekeztünk, ahonnan egy titkos ajtón keresztül jutottunk el abba a terembe, ahol az étterem hamarosan induló, UNCENSORED néven futó titkos projektje lesz. A nagyközönség előtt nagyjából egy hónap múlva nyitja ki ajtaját az az új étterem, amely egy egyedülálló koncepcióval rendelkezik: tízfogásos degusztációs menüjüket 360 fokban, folyamatosan vetített saját gyártású videói és zenéi kísérik majd.  Mi is megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor az információk a falakra vetítve érkeznek, és csak kapkodtuk a fejünket, ahogy a belépéskor kissé unalmasnak tűnő helyiség 12 projektor segítségével egy vibráló, élettel teli közeggé alakult.

A kivetített aszús palackok igazán impozáns látványt nyújtottak a fehér falakon – de az élmény akkor vált teljessé, amikor az aszúk a poharainkba kerültek. 3-3 évjáratot kóstoltunk egymás mellett a 2018-as hordómintától visszafelé haladva egészen 2006-ig. Hogy tényleg minden érzékszervünket használjuk a kóstolás során, a fülünknek is akadt dolga: a pincészet alapítója, Demko Pascal, a kereskedelmi vezető Jójárt Gergő, és a Gincsai Tamás borakadémikus, a HOLDVÖLGY főborásza meséltek a pincéről, az aszúhoz való viszonyukról, meg persze az egyes évjáratok borairól is. 

A HOLDVÖLGY nemzetközi közegben is jól hangzó neveket ad a borainak, az aszúk minden évben a Culture nevet kapják. Olyan borokról beszélünk, amelyek hosszú évtizedekig megőrzik a minőségüket, miközben folyamatosan változnak. A HOLDVÖLGYNÉL minden esetben ragaszkodnak a minimum 2 év hordós és 6 év palackos érleléshez, így nyolc évesnél fiatalabb aszú nem kerül kereskedelmi forgalomba. A jövőben viszont a PreCulture előjegyzési programnak köszönhetően az adott évjárat aszúit minden évben december 10-től, az Aszú Világnapjától elő lehet jegyezni, így az év fontos eseményeire egy időtálló borral emlékezhetünk meg. A tokaji aszú az évjárat esszenciáját foglalja magába, amit ha megkóstolunk, egyszerre érezzük a jelenkort és a történelmi hagyományokat. 

A borvidéken aszú szempontjából kimagasló évjáratokból, 2007-ből, 2008-ból, 2013-ból és 2017-ből is kóstoltunk borokat, de a többi évjáratnak is megvolt a maga szépsége.  Tizenhárom önálló identitással rendelkező tokaji bort ízlelhettünk meg, különböző karakterekkel, eltérő illat- és ízvilággal, mégis mindegyik hozta azt a minőséget, amit ezektől a boroktól elvárunk. Hol trópusi jegyek, hol az aszalt sárgabarack, hol a narancslekvár határozta meg az aromákat, így aki nem ragaszkodik kifejezetten egy évjárathoz, akár az egyéni ízvilága alapján is választhat magának aszút. Ráadásul ránézésre is szemet gyönyörködtetőek, az arany megannyi árnyalatában pompáznak a különböző évjáratok. 

Elegáns, nemes, élettel teli. Maradandó élmény évről évre. 

Köszönöm a meghívást és a fotókat a HOLDVÖLGY csapatának!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.