10 év – 10 érv / 10 kihagyhatatlan mesterkurzus a 10. VinCE Budapest Wine Show-n

10 év – 10 érv  /  10 kihagyhatatlan mesterkurzus a 10. VinCE Budapest Wine Show-n
Április utolsó hétvégéjén a Várkert Bazárban kerül megrendezésre a tizedik VinCE Budapest Wine Show. Az elmúlt 9 évben közel 43 ezer vendég mintegy 1500 kiállító 250.000 tételét kóstolhatta meg, és eddig kétszáz mesterkurzuson bővíthették ismereteiket a látogatók. Az idei, jubileumi rendezvényre is igazán izgalmas témákkal készültek a szervezők, ezek közül szemezgettem, és ajánlok tízet, amivel tovább színesíthetjük az egyébként sem unalmas, ezer féle ital kóstolását ígérő hétvégét.
– Koccintsunk az évfordulóra stílusosan 10 éves magyar csúcsborokkal! Szeremley, Barta, Kovács Nimród, St.Andrea, Thummerer, Bock, Tiffán, Demeter Zoltán 2009-es kiváló borai külön-külön is felejthetetlen élménnyel ajándékoznak meg, együtt pedig igazán méltón ünnepelhetünk velük.
Tíz éve érleljük: a 10 éves VinCE 10 éves magyar csúcsborokkal ünnepel  –  április 25.  csütörtök  18.00-19.30
– A borok mellett a párlatoknak is komoly szerep jut a VinCE-n, például a méltán népszerű gin klasszikus és újhullámos változatairól, trendi koktélokról és a megunhatatlan gin-tonicról is szó esik egy különleges workshopon.
A boróka diadalmenete – Keverjük újra: ismét hódít a gin!  –  április 25.  csütörtök  18.00-19.30
– “Champagne egy hihetetlenül izgalmas és összetett borvidék: a luxus világa és valódi csúcsborok otthona. Ahol van champagne, ott öröm van és szórakozás” – vallja Essi Avellan Master of Wine, világhírű pezsgő- és champagne-specialista, aki Márkus György champagne szakértővel együtt mutatja meg hat évjáratos tétel eltérő karaktereit.
Szellem a palackból – 20 év legszebb champagne évjáratai  –  április 26.  péntek  9.30-11.00

– A legjobb hazai dűlőkre kalauzol el két borvidék két neves borásza, Figula Mihály és Ifj. Szepsy István. A virtuális dűlőtúrán hangsúlyos szerep jut majd az ország legdrágább száraz fehérborának, a Figula Köves 2016-os olaszrizling-szürkebarát házasításnak. Ez a bor a 2018-as Decanter World Wine Awardson a verseny történetében először magyar száraz fehérborként a maximális 100-ból 97 pontot kapott.
Dűlőmesterek: Ifj. Szepsy István és Figula Mihály  –  április 26.  péntek  14.00-15.30
– A legdélibb borvidékünk két arcát elég alaposan, 4-4 boron keresztül ismerhetjük meg. A Villányi borvidék zászlóshajója a Villányi Franc, ami a térség egyedülálló adottságait, eleganciáját, harmóniáját mutatja be, Villány mosolygós arca pedig a Villányi RedY, a tavaly debütált, friss, gyümölcsös, portugieser alapú házasítás, amelynek új évjáratát kóstolhatjuk.
Villány két arca: a Villányi RedY és a Villányi Franc  –  április 26.  péntek 14.00 – 15.30
– Nem mindennapi vörösök, igazi aduászok lesznek azon a mesterkurzuson, ahol a borsor minden tétele legalább 90 pontot kapott a legnevesebb borszakértőktől és szaklapoktól. Barangoljuk be a világot francia, olasz, spanyol, kaliforniai, dél-afrikai ikonikus vörösborokkal.
Vörös aduászok – április 26.  péntek  18.00-19.30

– A buborékok szerelmesei biztosan nem hagyják ki azt a kurzust, amikor Márkus György champagne szakértő, a Champagne & Sparkling Wine World Championships bírája egy tíz tételes vakkóstolón keresztül mutatja be a világ pezsgőit. Ilyen átfogó körképet máshol nemigen kapunk, hiszen lesz itt többek között francia, olasz, spanyol, magyar, ausztrál, osztrák, dél-afrikai pezsgő.
Champagne és kihívói: van-e vetélytársa a világ legnépszerűbb pezsgőstílusának?  –  április 27.  szombat  9.30-11.00 
– A mádi borok kóstolása már önmagában, mindenféle körítés nélkül is fantasztikus másfél órát okozhatna, de most a tizenhárom elkötelezett pincészet alkotta Mádi Körről mesél Áts Károly, Barta Károly, Demeter Ervin és Kovács Zoltán. A poharakba eközben Falubor-dűlős borok, limitált tételes dűlős furmintok és édes szamorodnik kerülnek.
A minőség záloga: a Mádi Kör értékteremtő ereje a borokban  –  április 27.  szombat  11.30-13.00
– Több ismert embernek, zenészeknek, színészeknek van saját bora, de azt talán kevesen tudják, hogy a korábbi álompár, Angelina Jolie és Brad Pitt is vásárolt egy saját borászatot néhány éve Franciaországban. A Miraval birtok alig kisebb, mint hazánkban a legkisebb borvidék, a 35 szobás birtokközpontban pedig a korábbi, jazz-zongorista tulajdonos hangstúdiójában rögzítette dalait például Sting és a Cranberries, de itt vették fel a Pink Floyd ikonikus The Wall című albumát is. Az innen származó, mediterrán szőlőfajtákból készült rozéval más dél-franciaországi borokkal együtt szombat délután találkozhatunk.
A napfény csókja: Dél-Franciaország csodái a crémant-tól a Chateauneuf du Pape-ig  –  április 27.  szombat  14.00-15.30
– Csillogás, csúcsborok, celebek. A kicsit bulváros cím egy sztorizós kóstolót takar: egy világlátott sommelier, Szabó Zoltán osztja meg emlékeit és borélményeit. Mesél Hollywood-i hírességek kedvenc borairól, világhírű termelők csúcsborairól, 25 év és 5 kontinens emlékeiről és élményeiről Székelyföldtől Torontón át Sanghajig.
Csillogás, csúcsborok, celebek  –  április 27.  szombat  16.00-17.30
 
A 10. VinCE Budapest Wine Show április 25-27. között a Várkert Bazárban (1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.)  kerül megrendezésre. 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.