Kis édes… – Könnyed kis kalandozás Tokaj-Hegyalján

Kis édes… – Könnyed kis kalandozás Tokaj-Hegyalján

Kis édes… bájos, játékos, kicsit kacér, és nagyon emlékezetes. Tokajban az aszún innen is van élet, de még milyen! Bár a tokaji aszúnak van évszázados ismertsége, a szárazaknak meg az elmúlt években nagyobb hírverése, az én kedvenceim mégis a könnyedebb édes borok.

Amikor megkérdezik tőlem, hogy milyen borokat szeretek, és megemlítem az édeseket, sokaknak felszalad a szemöldöke. “Hű, ha ezt egy borász meghallaná!” – mondják, én meg elmagyarázom, hogy a természetes édes borok nem egyenlőek a szupermarketek alsó polcán sorakozó párszáz forintos lőrékkel, és Tokajból sok jó édes bort kóstoltam már. “Persze, de az aszú nagyon drága!” – jön a következő ellenérv, de én nem adom fel, és igyekszem mindenkit meggyőzni arról, hogy ha félreteszi az előítéleteit, akkor az ízlelőbimbói hálásak lesznek a nyitottságáért. Na meg a pénztárcája is, mert ezek a borok ráadásul nagyon jó ár-érték arányúak, így a szürke hétköznapokat úgy is megédesíthetjük, ha a költségvetés nem éppen ünnepekre tervezett. Bónusz, hogy már a megjelenésük is mosolyra fakasztó: beszédes elnevezések, csajos, de nem túl szirupos címkék… valahogy nem lehet elmenni mellettük.
Nem csigázlak tovább, ajánlok néhányat a kedvenceim közül – bármelyik pincét érdemes felkeresni közülük, mert nagyon jó boraik vannak, de ígérd meg, hogy az én kis édes kedvenceimet mindenképpen megkóstolod, cserébe én megígérem, hogy a rabjává válsz!
Barta Pince: Egy kis édes furmint – A mádi dűlőkről, Ujvári Vivien kezei közül, 79 gramm / liter maradékcukorral. Könnyed, kedves kis furmint a műfajjal ismerkedőknek.
Hold and Hollo: Sweet – Nézz rá a palackra, és azonnal megérted a rajongásomat. A vagány, trendi, pink szilikoncímke mögött ráadásul olyan mézes-barackos-déligyümölcsös illat és ízkavalkád vár, hogy egy pohárnál biztosan nem állsz meg!
Tokaj-Nobilis: Kövérszőlő – Nem túl gyakran palackozzák önállóan a kövérszőlőt, én egy ritka fajtákat felsorakoztató borkóstolón válogattam be a sorba ezt a bort is. Az est egyik kedvence lett Bárdos Sarolta citrusos, déligyümölcsös, egyáltalán nem gejl bora. Neked is ajánlom!
TR Művek: Édes – A pink kolibris palackban késői szüretelésű furmint. Birses, barackos, bámulatos. Könnyed, kedves, kihagyhatatlan.
Demeter: Élvezet – Már megint Mád… Demeter Endre egy Juniboros kihívásnak eleget téve alkotta meg a késői szüretelésű furmint és hárslevelű küvéjét. A neve telitalálat, több tematikus borkóstolóm sztárja volt vele már akkor, amikor még bele sem kortyoltak. Ha szereted halmozni az élvezeteket, akkor kötelező, egyébként szimplán csak ajánlott.
Ugye már tervezed a következő kiruccanást Tokaj-Hegyaljára? Mindenképpen fedezd fel Tokajnak ezt a kis édes arcát, garantálom, hogy mosolygós lesz utána a napod!
Szöveg és fotók: Szabó Hajnalka



15 thoughts on “Kis édes… – Könnyed kis kalandozás Tokaj-Hegyalján”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.