#KoccintsAszuval – a Hétszőlő két 5puttonyosa

#KoccintsAszuval – a Hétszőlő két 5puttonyosa
Idén sokmindent megtanultunk, többek között azt is, hogy tudatosan figyelnünk kell a jó dolgokra az életünkben, és muszáj néha a szürke hétköznapokból is ünnepet varázsolnunk. Az aszú pedig maga az ünnep. Én mindenkit arra biztatok, hogy ha tehetitek, legalább évente egyszer, decemberben (akár Karácsonykor, vagy egy szimpla kedd este) nyissatok ki egy palack tokaji aszút és kortyolgassátok el a szeretteitekkel együtt, vagy akár egyedül. Közben figyeljetek az illatokra, az ízekre, aztán az előtörő érzésekre, a gondolatokra. Én ilyenkor mindig mosolygok, és végtelenítve azt hajtom, hogy “most minden jó”, mert hiába volt szerencsém már jónéhány aszúhoz, mindegyik tartogat valami meglepetést. 
Harmadik éve veszek részt a #KoccintsAszuval kampányban, és mindig valamilyen falatkával is készülök, így a bort önmagában és ételpárral is összekóstolom. Idén egy kicsit csaltam, most egy cukrász barátnőm kreálta ezeket a falatokat, de ne ijedjetek meg, néhány egyszerű hozzávalóból ti is könnyen elkészíthetitek mindkettőt, a recepteket is megmutatom. 
No de térjünk rá a borokra. Az 1502-ben 7 parcella egyesítésével született birtok, a mai Tokaj-Hétszőlő Bioborászat két 5 puttonyos aszúját kóstoltam meg, és élmény volt megtapasztalni, hogy a két bor mennyire más karakterű, ráadásul teljesen más arcukat mutatták önállóan, majd sós és édes ízekkel összekóstolva. 
Az első bor a Nagyszőlő-dűlőből származó 5 puttonyos Tokaji Aszú 2013 volt. A pincénél ebben az évjáratban készítettek először dűlőszelektált aszút, az 1772 óta első osztályú dűlő a Tokaji Borvidék legdélebbi pontján található. A bor 90% furmint és 10% hárslevelű felhasználásával készült, az illatáról azonnal az aszalt sárgabarack jutott eszembe, ami ízben is visszaköszönt, de a méz, kandírozott trópusi gyümölcs, édes mandarin, és egy pici karamell ugyanúgy megjelent. Elegáns, jó savú aszú, 144,6 g/l cukortartalommal és 11,5%-os alkohollal. Önmagában is élmény, de a kéksajttal még inkább kiemelik egymás ízét. A zserbógolyóval teljesen más ízvilágot mutat, itt a csoki kesernyéjét kicsit felerősítette, és az édesebb arcát mutatta a bor. Az aszúnak a sós falatkák a gyümölcsösebb karakterét domborították ki, a zserbó inkább a mézesebb vonalat. 
A 2008-as 5 puttonyos aszú 100% furmintból készült, 2 évet töltött hordóban, és a 151,4 g/l cukorhoz 10,1 g/l sav társul. Nagyon telt, összetett ízek: méz, akácvirág, barack, égetett cukor, kamilla… minden kortynál újabb rétegek. És mintha néhány perce más lett volna a tányérunkon, annyira mást mutat a falatkákkal: sokkal jobban kihozza az alapízeket. A kéksajtos keksznél felerősödik a sajt sóssága, a bornak meg az édessége, míg a zserbóból az édes ízt, a barackot csalogatja elő a bor. Izgalmas ízek, ˇminden jó” érzés. 
Ha tehetitek, próbáljátok ki ezeket a kombinációkat, lassuljatok le egy kicsit, élvezzétek az ízeket, a pillanatot! 
 
A falatkák így készültek:
Kéksajtos borkorcsolya: 
Keksz: 250 g vaj, 100 g cukor, 360 g liszt. A vajat és a cukrot simára keverjuk, míg krémes állatú lesz, majd hozzá adjuk a lisztet. Két sütőpapírlap között kb 3 mm-es vastagsátúra nyújtjuk, így nem ragad a nyújtófához. 10 percig pihentessük a hűtőben, amíg a vaj kissé megdermed, de még nem keményedik meg, majd egy kiszúróval (vagy egy pálinkás pohárral) kis korongokat vágunk ki. (Ha közben felpuhul a tészta, tegyük vissza a hűtőbe dermedni) 160 fokon kb 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.  
Kéksajtos krém: 150 g kéksajt, 37 g vaj (szobahőmérsékletű) A sajtot villával össztörjük és kikeverjük vajjal, majd ezzel 2-2 kekszet összeragasztunk. Az összeállítást megkönnyíti, ha a sajtkrémet habzsákba tesszük és szobahőmérsékleten dolgozunk vele.
 

Zserbó golyók:

240 g baracklekvár, 150-180 g sima keksz ledarálva (itt Győri Édes), 150 g darált dió, 100 g étcsoki bevonó, dekorációnak darált dió vagy arany dekorpor

Összekeverjük a lekvárt, a darált kekszet és a darált diót. A lekvár állagától függően, ha túl puhának érezzük a masszát, adjunk még hozzá kekszet, hogy formázhatóvá váljon. Ha a golyók elkészültek, tegyük be a fagyasztóba kb 30 percre. Olvasszuk fel a csokibevonót, és a golyókat pálcikára tűzve mártsuk a csokiba, majd a darált dióba, és hagyjuk megdermedni. 

 

 Ha aszút kóstolsz, oszd meg az élményt másokkal is, használd a #KoccintsAszuval hashtaget! 

Köszönöm a borokat a Tokaj-Hétszőlő Bio Borászatnak és a Wineglass Communication-nek, a falatkákat pedig Molnár Kingának.
Szöveg: Szabó Hajnalka/Borkaller
Fotó: Tokaj-Hétszőlő Bio Borászat, Szabó Hajnalka/Borkaller



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.