A Móri borvidék kincsei

A Móri borvidék kincsei

Az Anker’t többnyire romkocsmaként, bulihelyszínként él a köztudatban, de egyre többen tudják, hogy vasárnaponként rendszeresek itt a piacok. A kiskert piac havonta egyszer különböző tematikákkal készül, március első hétvégéjén a Slow Gasztro Market volt a terítéken, és ezen belül a GasztroVidéken bemutatkozott a Móri borvidék.

A Móri az egyik legkisebb borvidékünk az Észak Dunántúlon, de boraik minősége és lelkesedésük miatt minden borkedvelő jegyzi őket. Ezen a vasárnapon két pince borászaival lehetett személyesen találkozni, és természetesen megvásárolni a boraikat. Csetvei Krisztinát szerintem igazán nevezhetnénk az ezerjó királynőjének is, mert annyira elhivatott a fajtával kapcsolatban, és minden fórumon képviseli a borvidék büszkeségét, amivel ő is rengeteget kísérletezik. Készít ezerjót gyöngyöző borként, van hordóban és amfórában érlelt ezerjója, palackozza önállóan és házasítva… szóval tényleg minden arcát megmutatja a fajtának.
Eljöttek a Brigád pincészet fiatal borászai is, akiknek én a Volt egyszer egy… és a VénKecske nevű boraikra figyeltem fel pár éve – hát igen, az én figyelmemet hamar fel lehet kelteni egy jó névválasztással, de tény, hogy csak azokat jegyzem meg hosszú távon, akiknek a boraik is jók. A Brigádra még jóideig emlékezni fogok. Néhány boros rendezvényen lehet velük találkozni, de inkább Mórra kell mennünk, hogy megkóstoljuk a pince borait.
Abban sok borkedvelővel egyet értünk, hogy a borozás elengedhetetlen kísérője a sajt. A móri Piszke Sajt nem csak finom, de hihetetlenül szép sajtokkal készült, voltak itt sajtból készült virágok, szívecskék, fonatok… de a vaj csomagolásába is teljesen beleszerettem. A külcsín egyáltalán nem ment a belbecs rovására, nagyon ízletesek voltak a termékek.
A Tési Tökmagolajok és Tökmagkrémek szintén feldobnak bármilyen borkóstolót, ráadásul a natúr változat mellett olyan ízesítésűek is voltak, amikről korábban nem hallottam, például a gyömbéres tökmagkrém. Érdekes volt megkóstolni a különböző ízeket, bár én továbbra is az ízesítés nélküliért rajongok.
A GasztroVidéket azért találtuk ki, hogy megmutassuk, hogy vidéken milyen izgalmas gasztronómiai élmények várják az odalátogatókat.  Remélem, hogy akik itt belekóstoltak Mórba, azok akár kifejezetten a helyi ízek miatt is ellátogatnak a borvidékre. A Móri Borvidéken egész évben folyamatosan különböző rendezvényekkel készülnek, de ha valaki csak egy pincelátogatással egybekötött borkóstolóra nevezne be, azért is érdemes oda látogatni. A móri borok és a borászok kedvessége biztos, hogy hosszú időre feltöltenek élménnyel.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.