Eger most a bor fővárosa?

Eger most a bor fővárosa?

Nektek is feltűnt, hogy mostanában valahogy mindig történik valami csudajó boros dolog Egerben? Na nem mintha a többi borvidéken aztán egyáltalán nem történne semmi… De ezekben a hetekben jónéhány szakmai megmozdulás is Egerben volt/lesz, pár hete például Szőlészeti- és Borászati Konferenciát, március 2-án meg a Magyar Sommelier Bajnokság elődöntőjét rendezték a városban, március 21-én pedig Wine&Tech meetup Eger – Innováció és tradíció a szőlészetben és a borászatban címmel lesz egy előadás.

 

 

Nemrég mutatkozott be tíz neves egri borász közös gondolkodásának köszönhetően az Egri Borműhely, amelynek tagjai: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Egri Csillagok Zrt., Eszterházy Károly Egyetem, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Ostoros Családi Pincészet, Petrény Winery, St. Andrea Szőlőbirtok, Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet. A közös kommunikációjukat az Egri Bor Most oldalon lehet követni.

 

 

Ez az oldal tele van szuper boros programokkal tavaszra, szóval nem ám csak szakmai előadások miatt érdemes Egerbe menni! Bor és csokoládé kóstoló, gourmet séta, Feszt Eger… úgyhogy akinek nem elég “csak” a bor, az is tud szemezgetni közülük. Nekem például nagyon izgatja a fantáziámat egy április eleji program, a “Pohárral Egerben – Nyitott Műhelyek”, amikor néhány egri művész enged bepillantást a saját birodalmába és avat be a műhelytitkaiba, miközben borokat lehet kóstolni. De nagyjából minden héten találnék olyan programot, ami érdekel, tényleg érdemes folyamatosan nézni az oldalt.

 

Ha valaki mindenféle plusz aktivitás nélküli tavaszi borozgatásra vágyik, akkor is jó választás ide tervezni egy hétvégét. Én mondjuk kifejezetten szeretem az egri borokat, van is jónéhány kedvenc pincészetem, és egy jó kis kirándulás, összekötve egy-két helyi pince meglátogatásával szerintem a legjobb program.

Az utóbbi időben sokat hallottam róla, hogy a Szépasszony völgyi pincék közül is jónéhány megújult – bevallom, ezek közül másfél éve a Kedvesben volt egy rövid, de nagyon pozitív látogatásom, a többiről tényleg csak hallomásból tudok, szóval érik már, hogy ezt is leteszteljem. Sok kritika érte a pincesort, és nem teljesen alaptalanul, de én bízom benne, hogy itt is egyre több korrekt bor kerül a poharakba.

 

Szóval irány Eger, legyetek részesei ennek a boros mozgolódásnak, és igyatok sok jó egri bort!

 

 

fotók:

Busák Attila

Studio Nemes

saját



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.