Megígértem, megkóstoltam: Recas

Megígértem, megkóstoltam: Recas

Néhány hete játékot hirdettem, ahol azt kértem, hogy nevezzétek meg azt a pincészetet, akikre leginkább kíváncsiak vagytok a negyedik Glass of Jazz-en. A hozzászólók között belépőjegyet sorsoltam ki, és megígértem, hogy amelyik pincét legtöbben megemlítitek, annál mindenképpen végig kóstolom a sort a rendezvényen, és meg is írom, hogy milyen borokkal készültek. Jó kis játék volt, és a Recas pincészetet választottátok legtöbben – egyébként Kovács Viki is, aki a belépőket nyerte.

A Temesvártól keletre található Recas pince (amit Rékasnak kell ejteni) a magyar mércéket tekintve igen nagy területen, 1100 hektáron gazdálkodik. 1991 óta van a jelenlegi tulajdonosi körben, de a terület az ezernégyszázas évek közepe óta egy kézben van. Az ausztrál főborász borait én kifejezetten szeretem, legalábbis amiket eddig kóstoltam közülük. Most három bort hoztak, egy fehéret, egy rozét és egy vöröset a 2017-es évjáratból.
A sauvignon blanc a magyarokhoz képest újvilágibb stílusú, de nem annyira élesek azért a fajtajegyek, mint mondjuk egy új-zélandinál. Nekem tetszik ez a vonal. A rozéjuk olyan házasítás, amilyet még nem kóstoltam eddig: pinot noir és feketeleányka van benne. Málnás ízvilágú, kellemes. A feketeleányka meg… lehet, hogy elfogult vagyok, mert nagyon szeretem ezt a szőlőfajtát, ami a legenda szerint Mátyás királynak is a kedvenc fajtája volt. Ez egy közepesen testes, aszaltszilvás, kökényes, fűszeres, égetettcukros utóízű bor – a tanninok még nem simultak be teljesen, kíváncsi lennék rá egy év múlva, de most is tetszett.
A játék nyerteseivel, Kovács Vikiékkel is találkoztam, a megismerkedés után elég sokat beszélgettünk és kóstoltunk együtt, nagyon jó élmény volt! Együtt fedeztük fel például a villányi Joó pincészet borait, kedvencünk a Joószívvel fantázianevű bíborkadarka volt.
És ha már a fantázianeveknél tartunk: természetesen Hauzerék Későbánata és Vabrikék Háromlábú kutyája sem maradt ki a sorból – ez van, nagyon bírom, ha egy bor nevéhez valami plusz sztori is tartozik.
Klassz kis este volt, jó borokkal, jó zenével, jó társasággal. Én már alig várom a következőt!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.