Hetedszer randevúzott a bor és a jazz – ilyen volt a bűvös hetes Glass of Jazz

Hetedszer randevúzott a bor és a jazz – ilyen volt a bűvös hetes Glass of Jazz

A hetes számnak tényleg lehet valami bűvös ereje. Október végén hetedszer randevúzhattak a jó borok és az igényes jazz szerelmesei a Budapest Jazz Clubban, és nem kopik a varázs. A Cult in Glass két éve indította útjára a Glass of Jazzt, és nekem azóta ez az egyik kedvenc boros rendezvényem.

9 boros és egy gasztronómiai kiállító, plusz egy élőzenei koncert. Úgy tűnik, ez a bombabiztos recept akkor, ha sok jó emberrel egyszerre szeretnénk találkozni. Gyakran járok boros rendezvényekre, és ez még így is ki tud emelkedni a mezőnyből. A közönség összetétele eleve a bor és a zene kettőse miatt vegyes: vannak, akik inkább a borok, mások a koncert miatt jönnek, végül persze egyik csapat sem tud belekötni a másik ízlésébe, hiszen mindkét vonal egyaránt erős. De azt hiszem, nem is akar. A Glass of Jazz-en valahogy egy idő után mindenki mindenkivel szóba elegyedik, bort ajánl vagy a koncertet dicséri – végülis mindegy, a lényeg, hogy egy szuper kis közösséggé kovácsolódnak azok, akik pár órája még idegenek voltak.

Sokszor mondják, hogy túlságosan lelkes vagyok, így most hagytam, hogy elteljen egy kis idő, és csak azokról áradozom, amik ennyi idő múltán elsőre eszembe jutottak. A bűvös hetes itt is felbukkant: véletlenül épp hét ilyen van.

Holdvölgy: Intuition 2017 – A mádi pincészet már megint egy olyan csodát hozott, amibe belekortyoltam, és onnantól akivel csak találkoztam az est folyamán, mindenkinek ezt ajánlottam. Aki ezt megkóstolja, menthetetlenül beleszeret a kabar szőlőfajtába. Vagy a pincészetbe. Vagy mindkettőbe. Én az utóbbit ajánlom. Annyira él ez a bor, annyira tele van ízekkel, egyszerre friss és komplex – most is összefut a nyál a számban, ahogy visszagondolok rá.

 

 

Planina Borház: Királyleányka 2018 – A mohácsi Planina Borház borait évek óta ismerem, a borásszal, Horváth Zoltánnal viszont csak pár hónapja találkoztam először. Akkor, és most is nagyon elhivatottan beszélt a borairól, ráadásul nagyon szeret kísérletezni, szóval hamar megtaláltuk a közös hangot. Most mutatott egy olyan királyleánykát, hogy leesett az állam. Ezt a bort egyszerűen muszáj volt később visszakóstolni, annyira tetszett, pedig eddig Mohács és a királyleányka nem egy sorban szerepelt a fejemben, de néha érdemes felülvizsgálni ezeket a sorokat.

 

Torma Pince: Zengő Battonage 2017 – Egy családi pincészet az Egri borvidékről, amiről eddig nem hallottam, de most megjegyeztem a nevüket, az biztos. Ha a borász nem ezt a bort kínálta volna először, akkor is megkóstolom, mert hát zengő, ritka szőlőfajta, kóstoltam vagy háromszor ilyet eddig életemben. Azazhogy ilyet még nem! Újabb meglepetés, fantasztikus ízélmény! Annyira örülök, amikor a borászok mernek kísérletezni olyan fajtákkal, amik nem igazán ismertek, szóval van benne rizikó, hogy vajon a vásárlók leveszik a polcról és meg merik kóstolni, vagy inkább nem – és bebizonyosodik, hogy igen, ez az, amit meg kell mutatni, mert annyira jó!

 

Tüske Pince: Harmados Kadarka 2018 – Voltak ám vörösek is a Glass of Jazz-en! Például ez a könnyed kis kadarka Szekszárdról, amit nagyon vártam, miután megtudtam, hogy a Tüske Pince is a kiállítók között lesz, mert nagyon jók ám ebben a műfajban! Gyümölcsös, kellemesen fűszeres, vékonyabb vörösbor, ami szerintem minden évszakban jól tud esni. Magyaros ételekhez különösen jó választás, de önmagában is jó inni.

Joó Tamás Pincészete: Glass of Jazz from Siklós – Nem először dícsérem, nálam valahogy betalált ez a kékoportó-kékfrankos-blauburger cuvée, ami az első Glass of Jazz bor. Igazi “kérek még!” kategóriás gyümölcsös bisztróbor. Mindössze 600 palack készült belőle, kb tíz helyen elérhető, szóval ha megkóstolnátok, akkor nézzetek utána, hogy hol juthattok hozzá.

 

Mörk Pincészet: Cabernet Franc 2018 – Na jó, cabernet franc-t sem feltétlenül a Balaton partjáról szoktunk kóstolni, pedig miért is ne? Fiatal bor még, de már most is kellemes, nem falhoz csapósan nehéz, mint a fajta némely példányai. Nekem tetszett.

Nem bor, de nem nekem nagyon ízlettek a Kanálka zöldségkrémei. Minden Glass of Jazz-en van egy gasztrós kiállító, és most is jól estek a borokhoz az ízletes falatkák, amit a Kanálkás lányok készítettek. Ha rám hallgattok, a sült fokhagymájukat egyszer mindenképpen megkóstoljátok – borokhoz nem szoktam hagymás ételeket ajánlani, mert az illatokat-ízeket nem úgy érezzük mellettük, de ez egyáltalán nem erőteljes, mégis nagyon finom.

 

Jó volt átélni, és jó volt újra felidézni a hetedig Glass of Jazz-t. Ráadásul mire megírtam a beszámolót, addigra nem csak a nyolcadik, de a kilencedik rendezvény időpontja is kiderült 🙂 Csapjatok le minél hamarabb a jegyekre, mert mindig elfogynak már elővételben!

Glass of Jazz vol.8 – 2020.01.09. https://www.facebook.com/events/2492406191005880/

Glass of Jazz vol.9 – 2020.01.23. https://www.facebook.com/events/475955609685065/

 

(fotók: Cult in Glass + saját)



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.