X. Mindszenthavi Mulatság – szíves vendéglátás a Bodrog mentén

X. Mindszenthavi Mulatság – szíves vendéglátás a Bodrog mentén
Nagy rajongója vagyok a Tokaji borvidéknek, főleg az édes boraiknak, na meg annak, hogy a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából három, a kövérszőlő, a kabar és a zéta is ritka fajta, amikre különösen nyitott vagyok.
Jártam már néhány hegyaljai településen, de bőven vannak hiányosságaim, Bodrogkeresztúron például most voltam először, viszont biztosan nem utoljára. Az itteni borok és borászok egyaránt figyelemre méltóak, én legalábbis nem tudok velük betelni. De rajtuk kívül is van helyben vagy közvetlenül a környéken minden földi jó: szörpök és lekvárok, borecetek, sajtok, méghozzá olyan minőségben, hogy akár komplett gasztro túrát lehet ide szervezni. Na jó, akik nem olyan hedonisták, mint én, azok is találnak itt rengeteg látnivalót.
Kezdjük azzal, hogy Bodrogkeresztúr, ahogy a neve is mutatja, a Bodrog partján található – nálam minden vízparti település plusz ponttal indul. De itt van például a Magyar Motor Múzeum az 1945 után Magyarországon készült motorkerékpárokból álló gyűjteménnyel, vagy az 1848-49-es szabadságharc idejéból származó ágyúgolyó a Dereszla vinotéka falában. A község ráadásul egy zarándokhely is, itt található ugyanis a zsidó közösség kiemelkedő tagjának, Reb Steiner Sajénak, a csodarabbinak a sírja.
Azt tehát már mindenki tudja, hogy miért érdemes ide jönni az év 363 napján, de már tizedszer van egy hétvége az évben, a Mindszenthavi Mulatság, amikor ezeken túl is annyi jó program van, hogy nem győzünk válogatni közöttük. Bor, zene, gasztro – ez az alcíme a rendezvénynek, amit idén szeptember utolsó hétvégéjén tartanak Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon.
Szubjektív programajánló következik – azaz összeállítottam egy menetrendet az általam legjobban várt programok közül. Igencsak erős a felhozatal, a menetrendek meg amúgy se arról híresek, hogy be lennének tartva, szóval inkább szemezgessetek itt→ www.mindszenthavi.hu meg itt→ facebook.com/mindszenthavimulatsag, és válogassatok saját kedvenceket!
Pénteken 18 órakor a Henye Borászatnál mutatják be a tokaji aszúról szóló “Folyékony Arany” című filmet. Az élményt fokozandó 20 órától vezetett borkóstoló lesz az elmúlt 10 évjárat aszúiból, amihez Nagy-Nádházi Réka készít desszerteket. Csak annyit mondok, hogy ha Rákóczi túróst láttok, azt ki ne hagyjátok!
Szombaton délelőtt 10 órakor a Bread, Cheese and Wine Pékség és Kávézó ad otthont egy izgalmas közösségi élménynek: egy negyven kilogrammos comte típusú sajtot készít Hegedűs Imre sajtmester – a közönség pedig részt vehet a sajtkészítés teljes folyamatában
Ezt muszáj lesz leöblíteni egy kis pezsgővel – milyen szerencse, hogy a Tokaj Nobilis Szőlőbirtoknál 11 órától pezsgőkóstoló és degorzsálás lesz!
Napközben érdemes benevezni a Dereszla Pincészet egyik elemlámpás pincetúrájára a pincelabirintusban, sétálós borkóstolóval (ezek 10-kor, délben, kettőkor és négykor indulnak), na és kihagyhatatlan program a Gataros dűlőtúra a Henye borászatba (11-kor, egykor és háromkor) – kicsit poros lesz a ruhátok a nyitott tetejű terepjáróban, de irtó vagány, és a kilátás mindenért kárpótol!
Persze a Füleky Pincészethez is mehettek, ahol Brezovcsik György főborász tart borkóstolót tízkor, kettőkor és négykor. Borkaller tipp: kérdezzétek a kabarról! 🙂 Ja, és Fülöpről, a híres gólyáról is biztosan mesél majd!
Szalad az idő, és szaladjon mindenki, aki szereti a Hot Jazz Band-et, mert délután kettőkor a Kisfalucska Vendégházban lépnek fel! A hangulatos kertben ráadásul a Bott Pince, a Kikelet Pince, a Szélkiáltó Pincészet és Takács Lajos borait lehet megkóstolni!
Ugyanitt 15 órától “A Borissza bőr kalandja a Helia-D-vel” címmel tokaji aszús arckrémet lehet készíteni. Én többször használtam már tokajis Helia-D krémeket, és imádom!
Bírjátok még? 🙂 Most jön a legnehezebb választás, 16.30-kor két nagyon jó program is lesz. Mészáros Gabriella Magyar sajt mesterkurzust tart a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokon. Vagyok olyan szerencsés, hogy előkóstolhattam a sajtok és a borok egy részét, és csodás ízorgia várható!
Ezzel egyidőben a Patricius Borháznál a 2003-as évjáratig visszamenőleg lesz egy borkóstoló, na és van vezetett birtoktúra is. (Csak annyit mondok: van ritka fajták gyűjteménye, szóval én egy életre elköteleződtem).
19 óráig még pont lesz idő ellátogatni a Csicsörke Műhely Udvarára, ahol desszertek, szörpök, lekvárok (de milyen lekvárok!) és zempléni sajtok meg a Majoros birtok borai kóstolhatók.
És akkor estére marad egy jó kis audiovizuális élmény: a Füleky Pincészetnél fényfestés lesz 18-tól 23 óráig, hozzá az aláfestő zenét bakelitről nyomják. Ja, és a gasztro élményt náluk az Anyukám Mondta Étterem biztosítja.
Hangsúlyozom: ez nem a teljes program, csak azok, amik szerintem kihagyhatatlanok, de másoknak nyilván más tetszik, más koncertet hallgatna, más borászathoz menne. Az biztos, hogy bármelyiket választjátok, felejthetetlen élményben lesz részetek! Szeptember utolsó hétvégéjén menjetek Bodrogkeresztúrra és Bodrogkisfaludra – de ha valamiért most pont nem jön össze, akkor se búslakodjatok, mert egész évben szeretettel, széles mosollyal és felejthetetlen ízekkel várnak benneteket!
Köszönöm a meghívást Bárdos Sacinak, a vendéglátást pedig a környék borászainak, felejthetetlen az a másfél nap, amit velük tölthettem!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.