#KoccintsAszuval

#KoccintsAszuval

December, ünnepek… Tokaji aszú. Valahogy összetartoznak.

A Tokaji borvidéken olyan kivételes borok készülnek, mint sehol a világon. Maga a borkészítés tényleg egyedülálló, hiszen a Botrytis cinerea nevű nemespenésznek köszönhetően kialakuló aszúsodott szőlőszemeket egyenként, kézzel, több körben szedik le, majd szigorú előírásoknak megfelelően készítik el. Az aszúszemeket azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztatják, a kierjedést követően pedig a maradékcukor tartalomnak legalább 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésen kell átesnie, hogy tokaji aszúként kerülhessen forgalomba.

 

 

December tizedike tavaly óta az aszú napja Magyarországon, de az aszús élményeket már évek óta közösen élhetjük át, ha az ünnepek alatt, vagy az előkészületek során tokaji aszút iszunk, és a #KoccintsAszuval hashtaget használva megosztjuk azt.

Én most a Kvaszinger Pincészettől kóstoltam egy 2015-ös aszút. A bor tényleg több érzékszervünkre hat, már az a pohárban hömpölygő aranynak a színe is felvidított, de az illata tényleg teljesen elvarázsolt. Az aszaltbarackos, mézes, birsalmasajtos, érett mandarinos illat az ízben is visszaköszönt, vagy talán még többet is adott, hiszen az érett vilmoskörtétől a kandírozott gyümölcsökig, a kávés, karamelles rétegekig sokminden érezhető a szájban. 125 g/l maradékcukor tartalmát a savak jól ellensúlyozzák, nem gejl, kerek, friss, fiatalos aszú. Akkor is bátran ajánlható, ha valaki most ismerkedik a műfajjal, de akkor is finom, ha sokadszor kerül a poharába tokaji aszú. Megvannak a jellegzetességei, de semmi nem túl sok benne.

 

 

A Pincészet oldalán 6000 Ft-ért juthatunk hozzá, az aszúk árát ismerve szerintem jó vétel!

http://kvaszinger.hu/termek/tokaji-aszu-2015/

 

 

Egy pohár tokaji aszú önmagában is megállja a helyét, de vannak olyan bor-étel párosítások, amikkel szintén nagyon jól működik. Kéksajttal például remek párost alkotnak, de én ezen egy kicsit variáltam, és kéksajtos kekszet sütöttem hozzá, aminek a receptjét is megosztom:

Hozzávalók:

15 dkg kéksajt

25 dkg finomliszt

10 dkg hideg vaj

5 dkg darabolt dió

2 db tojás

1 kk só

1 kk őrölt bors

a kenéshez 1 db tojássárgája és 1 ek tej keveréke

A lisztet a sóval, a borssal és a dióval elvegyítjük, majd hozzákockázzuk a vajat és a sajtot, és összedolgozzuk. A tésztából 3-4 cm-es hengert formálunk, majd folpackba csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük. Ezután kb 1 cm széles korongokat vágunk, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 perc alatt megsütjük (szerintem akkor a legjobb, amikor a széle egy picit barnulni kezd).

Családi összejövetelhez, baráti találkozókhoz tökéletes párosítás, aki teheti, próbálja ki!

 

 

Ha az ünnepek során tokaji aszút innátok, használjátok a #KoccintsAszuval hashtaget, és osszátok meg mindenkivel az élményt!

 

 

Az aszút a Wineglass Communication és a Kvaszinger Pincészet jóvoltából kóstolhattam meg, amit ezúton is köszönök!

Fotók: FurmintPhoto és saját



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.