Bor + gasztro + Balaton = Badacsony

Bor + gasztro + Balaton = Badacsony
Az érdeklődési körömet elég könnyű leírni három szóval: bor, gasztronómia, Balaton. Nemrég viszont bebizonyították nekem, hogy ez a három szó tulajdonképpen egy szóba is belesűríthető: Badacsony.
Badacsony neve boros körökben eddig is jól csengett, és a Balaton meg a túrázás szerelmesei is ismerték jól. Mára viszont a gasztronómia elkötelezett hívei sem fanyaloghatnak, mert a jobbnál jobb pincék mellett gombamód szaporodnak a nagyon jó konyhát vivő helyek is. De még jobbat mondok: ezekre a helyekre egész évben jöhettek, mert szerencsére nem csak a nyári csúcsban vannak nyitva. Érdemes ide tervezni a hűvösebb hónapokban is egy-egy hétvégét.
Idén elindult a Gasztrohegy programsorozat – hiszen Badacsony tulajdonképpen tányér alakú, ahogy arra Kardos Gábor, a rendezvénysorozat kitalálója rávilágított. Ez arról szól, hogy 9 vendéglátóhely ősztől tavaszig havonta egy hétvégén különböző gasztronómiai programokkal mutatja meg a helyi értékeket. Az igazán bevállalósak egymás után az összeset meglátogathatják úgy, hogy megkóstják az adott tematikához készített ételeiket, isznak a hozzájuk illő badacsonyi borokból, és közben túráznak is egy jót a helyszínek között.
Én a második ilyen tematikus hétvégén jártam Badacsonyban, de koránt sem biztos, hogy az utolsón, és ezt mindjárt megértitek, ha elolvassátok, hogy mik lesznek még a következő hónapokban.
Előtte viszont jöjjenek a kedvenc extráim arról a hat helyről, ahol jártam. Mindegyikről leírhatnám, hogy tökéletes volt az étel, meg a borok, de nem akarom ismételni magamat. Viszont mindegyik helyen volt még egy kis fűszer, egy kis plusz, ami miatt most is szívesen emlékszem vissza rájuk.
Tölgyes Kúria: egészen friss hely a Balaton partján, de szerintem sok esküvői fotón fogjuk viszont látni a következő években. A kilátás adott, de ők nem csak erre építenek, egyszerűen minden részlet nagyon a helyén van. Én még a mosdónak a tükrét is csíptem.
Kisfaludy-ház: érdemes ide felsétálni, és meghallgatni a sztoriját, én legalábbis nagyon szerettem. Nem kevésbé a természetességét: ez nem egy csillivilli Balaton parti hely, de nem is akar annak látszani. Jók a borok, jó a környezet, ez pont elég.
Laposa Birtok: ha egy szóval kellene jellemeznem, akkor a profizmus lenne az. Ha kettővel, akkor a kilátást is hozzá tenném. Tényleg ne hagyjátok ki!
Pláne Badacsony borterasz: a lazaságnak és a szakmaiságnak olyan szintű egyvelege, amivel én nagyon tudtam azonosulni. Egyszerűen imádtam! Vissza akarok menni!
Tilia Borvendéglő: po-gá-csa! Én ilyen tökéleteset ebben a műfajban még nem ettem. És sejthetitek, hogy mennyire rendben van az a hely, ahol még ilyen apróságokra is figyelnek.
Istvándy Borműhely: bulihangulat. Egyébként is mindenféle csuda dolgokat lehet itt csinálni, például saját bort készíteni, hiszen egy borműhelyben vagyunk, de valahogy az egész közeg annyira kötetlen, hogy tényleg kihagyhatatlan.
És hogy mikor érdemes visszajönni? A “bármikor” is jó válasz, de ha szűkíteni akarjuk, akkor olvassatok tovább. A következő hónapokban lesz még néhány Gasztrohegy, amit már most beírhattok a naptáraitokba, hogy ne utólag síránkozzatok, hogy ez milyen klassz lehetett, és kimaradt. Szerintem mindegyik elég jól hangzik:
December 28-29-30. GASZTROHEGY/3. Év végi disznóságok – Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés. Gazdagon megünnepeljük az év végét és kinyitjuk a kamrákat: friss és érlelt, füstölt disznóságokat teszünk a tányérokra, mellé olyan borokat kínálunk, hogy kedvet adjon tovább sétálni a következő helyszínre.


Január 25-26-27. GASZTROHEGY/4. Nagyvadak a hegyről – Badacsonyban nemcsak szőlőket találunk, erdőiből télen előjönnek az ott élő vadak is. Őz, szarvas, vaddisznó kerül a tányérokra, bogyókkal, borokkal, ahogy kell.


Február 22-23-24. GASZTROHEGY/5. Gasztrofarsang – Ha azt mondjuk: fánk, mindenki egyre gondol. Pedig a fánknak ezer arca van, lehet ropogós, puha, töltött, kerek, csavart, túrós, lekváros, vagy akár sós variációk is lehetnek. És a legjobb, hogy sosem elég belőle.


Március 22-23-24. GASZTROHEGY/6. Felszáll a füst – Március. Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket. Smokerek, Green Egg, Yagoona, BBQ…


Április 12-13-14. GASZTROHEGY/7. Lávakő hétvége – Egy vulkánon élünk, és ezt néha elfelejtjük. Pedig a láva, a bazalt nem csak a szőlőt, a mi életünket is átjárja, mindig itt van. Ezen a hétvégén kövön és grillen sütünk, húsok, sajtok, zöldségek sisteregnek majd roppanósra, vagy épp puhára. Végre újra a szabadban, a legszebb hegyi teraszokon!

A Gasztrohegy résztvevői:

Tölgyes Kúria

Bonvino Borbár

Borbarátok Vendéglő

Istvándy Borműhely

Tilia Borvendéglő

Pláne Badacsony borterasz

St. Orban Étterem

Laposa Birtok

Kisfaludy-ház

Fedezzétek fel Badacsonynak ezt az arcát is, egyetek-igyatok-túrázzatok jókat, és keressétek azt a kis pluszt! 😉
Fotók: Szindbád az Utazó



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.