Borok vitorlázáshoz – is…

Borok vitorlázáshoz – is…
Hétvégén a Balatonon voltam, és persze megint fotóztam néhány vitorlást…  A boros témájú fotók után talán a Balatonról készítettem a legtöbb fotót az elmúlt években, így elképesztő mennyiségű vitorlás és naplementés képem van. De itt feltehetőleg a borok miatt követsz, én meg bármihez találok boros vonatkozást (lásd a tematikus kóstolóimat…), így persze most se esik nehezemre, hogy a saját gondolatmenetemet követve végül a boroknál kössek ki.
Nem tudatosan írtam le, hogy “kössek ki”, de közben rájöttem, hogy ez most mennyire illik ide – hiszen a vitorlásokról beugrott, hogy csütörtökön rajtol az 50. Kékszalag, a Balaton nagymúltú vitorlásversenye, és van nekem egy nagyon kellemes vitorlás-boros élményem. Tavaly nyáron a Bujdosó pincészettel elmentünk vitorlázni. Elég erős szél volt, dőlt a hajó rendesen (a cipőm két napig száradt utána, a hajam meg olyan volt, mint Pom Pom a kócosabb napjain…), mi meg kapaszkodtunk erősen – közben meg boroztunk…
Fotózni már nem maradt szabad kezem, így arról nincs képem. Viszont Bujdosó Feriék nagyon sokat meséltek akkor a vitorlázásról, ami ugyanúgy az életük fontos része, mint a borkészítés – ez egyébként a boraik elnevezésén és a címkéken is látszik. Erről meg az jutott eszembe, hogy a Kékszalag hetében azt ajánlom nektek, hogy válasszatok a Bujdosó borok közül. Ha indultok a versenyen, akkor azért, ha meg csak otthon gondoltok a vitorlásokra egy pohár borral a kezetekben, akkor az legalább legyen stílusos.
Egyik kóstolómon szürkebarátot kerestem a borsor elejére, és az Iránytűre esett a választásom. Jobbat nem is találhattam volna kezdésnek, hamar irányba állította az estét, nagyon szerette a társaság. Nektek is ajánlom, klassz kis bor szerintem!
Ha nyári estére könnyedebb bort kerestek, akkor a Csomó (sauvignon blanc), a Kormány (sárgamuskotály), a Torony (olaszrizling) vagy a Kapitány (irsai olivér) akkor is jó választás, ha éppen nem vitorláztok. De kortyolgathattok Sextáns rajnai rizlinget vagy Horgony chardonnayt. A rozéra vágyóknak jár a Mentőöv, vörösbor rajongóknak meg a Sirály merlot. Hű, lehet, hogy nyáron össze kell hozni egy vitorlás kóstolót!
Az én személyes kedvencem egyébként a Cirkáló, ami rajnai rizling és olaszrizling házasítása. Szerintem szuperfinom. Ráadásul a Csirip-tetőn terem hozzá a szőlő, ez nekem külön tetszik.
Semmiképpen nem hagyhatom szó nélkül a címkéket, mert igenis erről ítélünk meg először egy bort (is). Engem felnőtt színezőre emlékeztet. Ha kifogy a palack, és még ki tudod színezni, akkor nyílhat a következő!:)
És bizony Bujdosóék már készítenek pezsgőt is, úgyhogy a szép helyezést a Kékszalagon ünnepeld ezzel! Ha nem indulsz a versenyen, akkor igazán ihatsz egy pohárkával mások szép helyezésére is! A Brut Rose pezsgőnek nagyon impozáns a megjelenése, ünneplésre termett!
Ha csak kicsit ünnepelsz, akkor teheted ezt a Zöld Gyöngyözőborral (irsai olivér, sauvignon blanc, muscat lunel), vagy a Bordó Gyöngyözőborral (merlot, cabernet sauvignon).
Na jó, azt hiszem, ma egész nap Balatonos fotókat fogok nézegetni. Nektek is ezt javaslom, megy egy pohár (vagy több…) Bujdosó bort!
Fotók: a szépeket Furmint Photo, az amatőr képeket én készítettem



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.