Szarka Pince kóstoló

Szarka Pince kóstoló

Szarka Dénes egy tehetséges mádi borász, akinek boraival évekkel ezelőtt találkoztam először. Már akkor is tetszettek, de valahogy ritkán futottam bele azóta, talán csak a Furmint Februáron. Az elmúlt hónapokban viszont ismerősökkel beszélgetve kétszer is felmerült a neve, kiderült, hogy többen is kóstoltak már tőle, így felcsillant a szemem, amikor kiderült, hogy lehetőségem lesz megkóstolni a borait. Sokszor áradoztam eddig is Mádról, fogok is még, szóval ha innen származó borokkal ismerkedhetek, akkor még a 32 fokban is lelkes vagyok!

 

A 2,5 hektáros mádi terület szőlésze Dénes édesapja, persze a döntéseket közösen hozzák meg, de igazi családi vállalkozásban készülnek a jobbnál jobb borok. A terület kétharmadán furmint, kisebb részén hárslevelű és sárgamuskotály terem, és évente bő nyolcezer palackba kerül Szarka bor. Dénes (aki egyébként a Gusteau Kulináris Élményműhely üzletvezetője) inkább a száraz boraira büszke, nekem meg az édesei jöttek be igazán, de nem vesztünk össze, megértettük a másik érveit.
A belépő szintű Hárslevelű nem túl kirobbanó, de kellemes, szeretnivaló, akárcsak a 2017-es Mád Furmint. Mindkettőnek jót tett egy kis levegőztetés, nagyon szépen kinyíltak a pohárban. A Juharos Furmint pedig nem véletlenül a borász kedvence, a gyümölcsösség és a hordó aránya nagyon rendben van. Az Off-Dry fantázianevű és cukortartalmú furmint szintén meghálálja a levegőztetést, utána egy jó ivású bort kortyolgathatunk.
De nem tudom, meg nem is akarom meghazudtolni magamat: nekem igazából a Szarka Pince édes borai jöttek be, bár még mindig nem tudom eldönteni, hogy a Furmintot vagy a Sárgamuskotályt szerettem jobban. Az előbbi a pince alap édes bora 90 gramm maradékcukorral, jó savakkal. Friss, gyümölcsös, mézes, egyensúlyos, szerettem az első kortytól az utolsóig. De nagyon tetszett a Sárgamuskotály is, aminek már 140 gramm a cukortartalma, mégsem gejl, hanem egy érettebb gyümölcsös, mézes ízvilágot képviselő, nagyon jó bor.
A Tokaji Cuvée a Szarka Pince fő édesbora, ami furmint, hárslevelű és sárgamuskotály házasításából készült, és a kóstoló vendégek ezt favorizálják leginkább. Megértem őket. Kóstolhattam még egy 6 puttonyos Tokaji aszút is 2007-ből, ez is nagy élményt okoz annak, akinek a poharába kerül. Összességében megint nem sikerült rossz bort kóstolnom…
A fotóimon mondjuk a címkék nem mutatnak jól, de élőben nagyon elegánsak a borok. És jók, mint már említettem. Menő éttermekben és a pincénél megcsodálhatjuk, megkóstolhatjuk. Szerintem érdemes.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.