Pezsgőpárbaj – buborékos nyáreste Drinkin’Daddy és Bubble Trouble főszereplésével

Pezsgőpárbaj – buborékos nyáreste Drinkin’Daddy és Bubble Trouble főszereplésével

Igazán stílusosan indult újra a kényszerszünet után a Kóstolom Borbár borkóstoló sorozata: a borpárbajok különkiadásában a Kóstolom ügyvezetője, Pintér Zsolt (ebben a játékban a Drinkin’Daddy) és a borbár szakmai vezetője, Hegyi Gábor (vagyis Bubble Trouble) mérkőzött meg egymással. Infók, sztorik, milliónyi buborék – ilyen volt a Pezsgőpárbaj.

 

 

Aki járt már borpárbajon, ismerheti a szabályokat: a versenyzők öt kategóriában mutatják be azokat a borokat (jelenesetben pezsgőket), amikkel úgy gondolják, hogy elnyerik a közönség szimpátiáját. A vendégek egyszerre kapják meg a két italt, és vakon kóstolják, azaz nem tudják, hogy mi van a poharukban, csak arra tudnak szavazni, ami végülis a lényeg: ízlik vagy nem ízlik. A szavazás egy telefonos applikáción keresztül történik, így a kivetítőn mindenki pontosan láthatja, hogy épp a kék vagy a piros zsákban rejlő pezsgő volt népszerűbb. Az első 4 kategória nyertesei 1-1 pontot kapnak, az utolsó, jolly kategóráért viszont 2 pont jár, és végül kiderül, hogy ki találta el jobban a jelenlévő vendégek ízlését.

Miután Humayer Dávid játékvezető ezt ismertette, a két versenyző is szóhoz jutott, így megtudtuk, hogy milyen szakmai előélettel szálltak ringbe ezen az estén. Gábor elmesélte, hogy ő igazából bölcsész, régebben újságíróként is dolgozott, de már 11 éve borokkal foglalkozik. Mint mondta “A vendéglátásban az a szép, hogy azonnal látjuk a vendégen, hogy milyen éményt adunk neki.”Zsolt 19 éve foglalkozik borokkal, még az egyetem mellett kezdődött nála ez a máig nem csillapodó szerelem. Sikerorientált, mégsem bánná, ha Gábor lealázná ebben a versenyben, hiszen nagyra tartja a szakmai tudását. Jól ismerik egymás ízlését, sokat kóstolnak együtt, de nem tudták, hogy ellenfelük mivel próbálja elkápráztatni a szavazóközönséget.

 

 

Mire minden tudnivalót begyűjtöttünk, már érkeztek is az első pezsgők a “Hétköznapi magyar” kategóriában. Kóstoltunk, szavaztunk, az állás 5:20, és a pezsgőkről is lehullott a lepel, a François Président Blanc de Noirs 2014 Etyekről (Gábor) és a Kreinbacher Classic Brut Somlóról (Zsolt) versenyzett egymással.  “Elég perverz ötlet volt tőlem egy Blanc de Noirt hozni” – mondta Gábor, Zsolt pedig hosszan mesélt a Kreinbacheres élményeiről, a birtokról, a díjaikról, és az eredmény láttán elégedetten jegyezte meg: “Nálunk a borbárban itt kezdődik a pezsgő.” Ezt a kört Zsolt nyerte.

 

 

Hamar áttértünk a “Nagy magyar pezsgők”-re, itt láthatóan testesebb pezsgők kerültek a poharakba. A szavazás hasonló arányokat produkált, itt 7:18 volt az állás, és mint kiderült, két tokaji tételt kóstoltunk, először a Királyudvar Henye Furmint Házasítást 2015-ből (Gábor), majd a Demeter Zoltán Pezsgő Brut Furmintot szintén 2015-ből (Zsolt)  2:0 Zsolt javára.

 

 

Izgatottan vártuk a külföldi buborékosokat, és a harmadik körnél, a “Hétköznapi külföldi pezsgő”-nél volt a legszorosabb az eredmény, 14:11. Mindketten a spanyolok tradicionális pezsgőjét, a cavát választotta, CASA ROJO Moltó Negre Brut Cava Xarel-lo, Parellada és Trepat szőlőfajtákból (Gábor) és AT Roca Espartercava Macabeu-ból (Zsolt) versenyzett egymással, ezúttal Gábor választása nyerte el a többség tetszését.

A “Nagy külföldi pezsgő” kategória következett, 17:8 szavazattal Gábor javára, egy Domaine deBichery LaSource Extra Brut Champagne Pinot Noir és Chardonnay házasításából (Gábor) és egy Roederer Brut Premier Champagne Pinot Noir, Chardonnay, PinotMeunier fajtákból (Zsolt). Zsoltnak ebben a kategóriában az is fontos volt, hogy a fenntarthatóság jegyében készülő pezsgőt válasszon, egy kis, mindössze 14 ha területtel rendelkező birtokról. Gábor pont az ellenkező megközelítést alkalmazta, nagy champagne háztól választott, ahogy mondta, majdnem ki is csúszott a kategória felső árhatárából.

 

 

Az utolsó versenyszám előtt döntetlen volt az állás, így tudtuk, hogy a Jolly pontszámai hozzák el valakinek a végső győzelmet. A szavazás eredménye, akárcsak az első körben, az ötödiknél is 5:20, de vajon kinek a javára? – kérdeztük, majd előbukkantak a palackok, a Laurent Perrier Ultra Brut Champagne (Gábor) és a MOET&CHANDON Brut Grand Vintage Champagne 2012 (Zsolt). Gábor egy évi 12 millió palackos champagne háztól választott egy nagy klasszikust, Zsolté pedig egy vintage champagne (adott területről egy adott évjárat kimagasló tétele) egy, az ezernyolcszázas évektől jegyzett háztól, akik eddig összesen 74 évjáratban készítettek ilyen vintage tételeket. Gyümölcsös, van egy plusz energiája, ezért is esett rá a választás.

 

 

Az izgalmas, buborékokkal teli est végén Zsolt, azaz Drinkin’ Daddy győzött, bár az igazi nyertesek inkább mi, a vendégek voltunk, hiszen tíz remek pezsgőt kóstolhattunk és érdekes információkhoz jutottunk velük kapcsolatban. Én most voltam először ilyen párbajon, és hiába kóstoltam már jónéhányszor mindkét versenyzővel, tudtak újat mutatni, élveztem a Pezsgőpárbajt. Pezsgők, cavák, champagne-ok – soha rosszabb szerda estét!

 

 

szöveg: Szabó Hajnalka – Borkaller 

fotó: Dancsecs Ferenc – FurmintPhoto 

 

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.